Nabeschouwing GEDR

Het zonnetje schijnt, de Bowa’s staan klaar om opgeladen te worden. Het is 10 juni en het is de dag voor de GEDR, ofwel de Grolsch Euros Drienerlo Regatta. Gezien Euros in het prachtige en pittoreske Enschede (of is het Drienerlo?) ligt, is er voor onze eigen gemoedsrust besloten op de vrijdag al richting de camping te gaan. Het plan was om rond een uur of 3 die kant op te gaan, maar zoals de heer Rutger Vincken schikt, werd dit een schappelijk uurtje later. Na een gezellige rit in de Orcadaddy, waar we ons hebben verwonderd over de snelheid van lokale fauna, de bas zo hard hebben gezet dat de auto bijna uit elkaar trilde en de nodige schoonheidsslaapjes hebben gedaan, kwamen we aan bij de camping. 

De GEDR is een tweekamp op het prachtige Twentekanaal en er was een flinke delegatie Orcanen aanwezig om keihard over het kanaal te trappen. De sfeer zit er zaterdagochtend bij ons lekker in, na de avond daarvoor gezellig met zowel de lokale vereniging als Proteus-Eretes een paar bakkies geconsumeerd te hebben. Wegens het tamelijk kleine terrein rondom Euros werd er voor de stalling van Bowa’s ook gebruik gemaakt van een industrieterrein voorbij Euros. Daarnaast maakte Orca dit weekend gebruik van twee bowa’s en in plaats van dat die lekker naast elkaar stonden, waren die zo ver mogelijk van elkaar verwijderd als het terrein toeliet. Lang verhaal kort, dit was een goed weekend voor de stappenteller. Het terrein kleurde groen-rood wegens de gigantische hoeveelheid Euros-leden (Eurieten? Euranen? Who knows) die aanwezig waren, wat de ambiance alleen maar gezelliger maakte. Voor een prikkie kon je een lekker ontbijtje halen op de vereniging, inclusief locally-sourced Johma spread, wat voor sommigen toch best lekker tegen de kater hielp. 

Het duurde niet lang voordat de eerste ploegjes langzaamaan het terrein opstroomden. Het eerste blok zou gestart worden door de heren in het Ask & Embla bokaal en de dames van poule 2 van het bakboordbokaal. Met het slaapzand nog in de ogen kwamen de Astrownauten, De Vaarclips en Zwoele Blikken aan om hun bootjes op te riggeren en de stuurliedenvergadering te volgen. Dit laatste was echter nogal kort op de vlottijden gepland, wat door een jammerlijk tekort aan 10/13’s voor enige stress leidde. Gelukkig waren de C4+’en na enige stress, aansporing en hulp toch op tijd opgeriggerd en onderweg naar de vlotten. Nu kwam vooral voor de eerstejaars de tweede horde van de dag: de vlotten van Euros liggen onderaan een stenen trap. De doodsangst in de ogen van de eerstejaars terwijl ze aanhoren hoe ze in ritme de trap af moeten lopen met zo’n knoepert van een C4 in hun handen bleef gedurende het hele weekend flink komisch. Zonder schade zijn alle boten vertrokken en konden de eerste ploegen van start. De 1500m was een bumping waar verschillende boottypes in blokken na elkaar wegstartten. Na de 1500m moesten ze een stuk doorroeien, om vervolgens rond te maken en daar een één tegen één boord-aan-boord sprint van 450m te starten. 

Wegens de flinke sportprestatie die Jeroen van de Astrownauten op de Ringvaart had neergezet, was hij nogal ziek geworden, dus Marvin viel voor hem in. Zij gingen als eerste ploeg van Orca van start. De concurrentie verschilde enorm van roeikwaliteit. Aangezien we de avond van te voren nog gezamenlijk gedronken hebben van een fles over de datum rosé, verbaasde het niet dat Twentstudent onderaan dit veld belandde. De Astrownauten eindigden op een schappelijke 4e plek in dit veld. In datzelfde blok volgden de eerder genoemde eerstejaars ploegen. Zwoele Blikken belandde na een felle strijd met de dames van Okeanos en Euros op de 6e plek en De Vaarclips behaalden na een fikse sprint de 19e plek. 

In het blok dat volgde startten weer twee damesploegen. Waar helaas Ad Phundum van Phocas de winst heeft behaald, hebben Boegbeeldig en Rowmance respectievelijk de 5e en 10e plek weten te bemachtigen. 

Verder bestond de zaterdag nog uit vier (!) eerstejaarsploegen die in poule 1 startten en Zuipschuit die in poule 2 van de Vlietbokaal startte. Gezien alle C4+’en per blok dicht op elkaar startten betekende dit voor ons lekker veel heen-en-weer gefiets op de 1500m: Zowel het bestuur als compocie hebben hun best gedaan om hun stembanden volledig aan flarden te schreeuwen. Haallelujah belandde op de 5e plek, Zieke(n)boeg op de 18plek, Goldriggers op de 19e plek en Boordeaux op de 23e plek. Zuipschuit eindigde op een prachtige 2e plaats: een prestatie die des te mooier is aangezien ze op de 1500m nog een aanvaring hadden met een ploeg die weigerde te wijken.

De zondag bestond vooral uit gladde nummers, die het stuk voor stuk erg goed gedaan hebben. Beaufort trapte de dag af in hun prachtige felrode 4+. Na keihard getrapt te hebben gingen ze er vandoor met een mooie 3e plek in poule 1 van de Vlietbokaal. Vindicta volgde op de voet met een mooie 4e plaats. Poule 2 van de Vlietbokaal is gestart door Roeie Ruurd, Rowlympiërs en Extriem die respectievelijk op 4e, 7e en 10e plek zijn beëindigd. In poule 3 startten Rowskleurig en Rep en Roei, die respectievelijk op 2e en 5e plek geëindigd zijn. In dit blok startten ook de Schippers van Beaufort, die maar 1 tegenstander hadden in dit veld. Met gemiddeld genomen 2 seconden voorsprong zijn ze onze groene buren bij Viking voorgebleven en zijn ze 1e geworden. Helaas telde dit niet voor een taart, aangezien er voor de rest geen ingeschreven tegenstanders waren. Als afsluiting op de dag startte Rowing 747 in poule 1. Deze gelegenheid grepen we aan door onze keeltjes nog eenmaal de uffigheid in te schreeuwen. Op een schamele 0.09 seconden grepen ze net naast de 4e plek en zijn als 5e gefinisht. 

Helaas is er niet getaart dit weekend, maar we zijn enorm trots op de prestaties van onze roeiers! Nu ook de Composlot achter de rug is, kijken we uit naar de Gyas Meerkamp en daarmee een knallende afsluiter van het competitieseizoen!