Utrechtse roeiers vragen drie ton compensatie vanwege halvering trainingswater

De besturen van Utrechtse roeiverenigingen zijn in crisisberaad vanwege langdurige afsluiting van het Merwedekanaal. Door werkzaamheden aan de Nelson Mandelabrug en de nieuw aan te leggen expeditiebrug voor de Jaarbeurs wordt aankomend jaar het (toch al krappe) Utrechtse roeiwater gehalveerd. De doorvaart is vele maanden totaal gestremd en de rest van de maanden te smal voor een veilige doorvaart. De werkzaamheden starten al op 2 september.
In aanbesteding van beide bouwprojecten is geen rekening gehouden met het vrijhouden van doorvaart. Bij het opstellen van de voorwaarden voor doorvaart tijdens werkzaamheden is totaal geen rekening gehouden met de (top)roeisport.  Ter compensatie van de hieruit voortvloeiende halvering van het trainingswater vragen de Utrechtse roeiverenigingen om €300.000,- aan het Utrechtse college van B&W.
“Het was al niet makkelijk om te roeien in Utrecht, maar aankomend jaar wordt het onze roeiers onmogelijk gemaakt om nog te trainen.” – Ross Goorden, voorzitter AUSR Orca
De verenigingen hebben al intensief overlegd met ambtenaren en aannemers, maar de problematiek is ernstiger dan verwacht. Voor compenserende maatregelen zoals trainingskampen, het extra wegslepen van pontons in de weekenden en het vervoer van roeiers en wedstrijdboten naar alternatieve locaties ramen ze een bedrag van ongeveer €300.000,-.
“We maken ons ernstige zorgen over de veiligheid op het water en staan met onze rug tegen de muur; zonder compenserende maatregelen van het college staat de roeisport stil in Utrecht.” – Nieske Castelein, voorzitter URV Viking
Jaarlijks tien keer de aarde rond Jaarlijks leggen de Utrechtse roeiers ruim 400.000 trainingskilometers af op het Merwedekanaal, dat is ruim tien keer de aarde rond. De werkzaamheden maken het onmogelijk om die het komend jaar in Utrecht af te leggen. Op een gemiddelde avond zijn er zo’n 250 vaarbewegingen onder de Nelson Mandelabrug door.
Roeiwater in Rijnenburg Al ruim twintig jaar pleiten de Utrechtse roeiverenigingen voor alternatief trainingswater bij de stad Utrecht. De urgentie hiervoor wordt hierdoor pijnlijk duidelijk. De besturen roepen het college op om haast te maken met het aanleggen van roeiwater in Rijnenburg.
“De roeiverenigingen in Utrecht leveren al jaren atleten van Olympisch niveau af. Door de huidige plannen is dit in de toekomst niet meer mogelijk. Dit zou een gemis voor de stad Utrecht zijn.” – Mats Vervoorn, Praeses USR Triton
Vragen of opmerkingen over dit bericht of contact opnemen voor publicatie?
voorzitter@orcaroeien.nl