Nabeschouwing Varsity, Voorjaarsregatta en Hollandia/NK-klein

Door Jurrian van de Kraats, Bas van Putten en Hanna ter Braak

tl;dr:

EJD en EJZ Beginner af!
Tosca 2e NK-klein (LDE1x)
Blik voor Sophie Tubbergen (DGb1x), Lisanne van der Lelij (DG1x), MGZ HG4+ (Mart, Douwe, Pim, Niek, Aniek), Lydia & Bibianne (DDev2x), Daan Klomp (HE1x)

Het kortebaanseizoen heeft alweer drie wedstrijden achter de rug en dapper stevenen wij door naar aanstaand weekend, waar de RaceRoei Regatta op de planning staat. Voordat het zover is, blikken (haha) wij graag nog even terug op de wedstrijden die reeds verroeid zijn: de Varsity, de Voorjaarsregatta en de Hollandia/NK-klein.

Varsity

Een uitgebreide nabeschouwing van de Varsity zal ik jullie altijd verschuldigd blijven. Hoe dek je zo kort mogelijk de lading? Het contrast tussen de arrogantie waarmee de organiserende commissie zich tijdens de Varsityloting presenteerde en de kwaliteit van het werk dat ze op zondag leverden was erg geestig in ieder geval. En oh ja, hadden ze niet kunnen zorgen voor lekker weer? Mijn waardering voor ballenlijnen is gestegen na de Varsity, het is veel makkelijker om eigen baan te houden wanneer deze wél aanwezig zijn. Zo wil er nog wel eens een boot op de ander invaren wanneer niet helemaal duidelijk is waar de baan loopt.

Een noemenswaardig resultaat is dat van Eerstejaars Dames, die derde werden in de A-finale en toen op een 2e plek in het klassement kwamen te staan. De Dames vier, voorgeslagen door Wia Ruiter met daarachter Lydia Knevel, Bibianne Oelderik en Lisanne van der Lelij werd 5e in de A-finale. Zoektochten naar extra snelheid leidden in meerdere gevallen tot het vangen van snoeken, met als gevolg dat sterke ploegen niet konden laten zien wat ze waard waren in de A-finale. Gelukkig werd hiervoor ruimschoots gecompenseerd in de weekenden die volgden!

Bosbaanvoorjaarsregatta

We verplaatsen ons naar de Bosbaan Voorjaarsregatta die georganiseerd werd door Orca en Okeanos en voor het eerst plaatsvond! Orca deed goede zaken: maar liefst 19 Orcanen mochten een blik in ontvangst nemen, waarmee er dertien van hen beginneling-af werden!

Op de zaterdag werd in maar liefst drie A-finales achter elkaar geblikt! Nadat Lydia Knevel en Bibianne Oelderik eerste werden in het DDev2x veld, wist Sophie Tubbergen de concurrentie achter zich te houden en beginneling af te worden in de  Dames Gevorderde b skiff! Lisanne van der Lelij sloot de reeks af met winst in de Dames Gevorderde skiff, een klein voorproefje voor haar plannen op het NK de week er op!. De ene vrouw was nog niet weg van het erevlot of de andere legde alweer aan, waardoor we getuige mochten zijn van een heus Middengroep Dames feestje rondom het podium! De dag werd afgesloten met een blik voor Middengroep Zwaar in de HG 4+ (Heren Gevorderde). Daarmee zijn Niek Lieon, Mart Boersma, Pim Mattijssen hun beginnelingen status kwijt.

Het zware succes van zaterdag werd voortgezet op zondag. De 8+ van EJZ werd met ruime afstand op de tegenstand beginneling-af. Stuurvrouw Marit Eradus werd met de elegantie die je kan verwachten van zware ballen in het water gejonast, waarna haar ploeggenoten erachteraan sprongen. Klein kennis-cadeautje van EJZ: de Bosbaan is best ondiep. Als je besluit erin te springen en geen rugpijn wilt, doe je er dus goed aan voorzichtig te zijn! Maar nog voordat zwaar Orca het Bosbaanbodem kon inspecteren, was daar eerst Daan Klomp. Deze veteraan heeft laten zien nog vitaal door het skiffje te kunnen bewegen. Hij legde de concurrentie gelijk op afstand en domineerde naar de overwinning in de heren elite skiff!

Naast de overwinningen van het weekend ook een klein overzicht van de andere gevaren races. Pelle en Erik werden vijfde in de A-finale in de HDev2x, de EJZ 4+ miste vanwege een derde plek in de voorwedstrijd de finale, Roos en Trijntje worden tweede in de A-finale in de DB2x (Dames Beginneling), Lydia eindigt op een tweede plek in de Beginner Skiff. Ten slotte eindigde Wia Ruiter als derde in de DG-skiff.

Hollandia/ NK-klein

Afgelopen weekend was alweer de derde en tevens spannendste wedstrijd in het kortebaanseizoen, de Hollandia en deNK-klein dat hierop verroeid wordt. Het NK klein is een toernooi gericht op kleine boten (een skiff of een 2-). De beste roeier kan zich na afloop dus ook daadwerkelijk Nederlands Kampioen noemen. De concurrentie is dus ook niet mals en ook dit jaar werden de velden gevuld met onder andere Olympiërs. 

In tegenstelling tot andere wedstrijden, begint het NK op vrijdagavond met time-trails. De beste 24 roeiers plaatsen zich voor de NK. Normaal gesproken een eerlijk proces, maar de wind dit weekend toverde de Bosbaan om in een golfslagbad met schuimkoppen waar wij hier op het Merwedekanaal direct rechtsomkeert voor zouden maken. Voor Orca stonden er maar liefst 6 Orcanen aan de start! Tosca plaatste zich, met winst in de time-trail, direct voor de halve finale in de lichte skiff. Jonna, Lydia, Lisanne en Wia gingen door naar de kwartfinales. De windgoden hadden helaas geen genade met Daan Klomp, die door een ongelukkig getimede storm, samen met menig favoriete op een lage klassering eindigde en helaas vroegtijdig het strijdtoneel moest verlaten. Lichte Dame Jonna van Mourik werd nipt derde in kwartfinale, wat betekende dat ze op anderhalve seconde de halve finale miste en eindigde in de C-finale. Ook Lydia werd uitgeschakeld in de kwartfinales van de Damesskiff en verroeide de D-finale. Wia Ruiter zou uiteindelijk in de halve finale van de Damesskiff uitgeschakeld worden, waarna ze derde werd in de B-finale. Lisanne van der Lelij wist met een topprestatie de A-finale te halen, waar ze zesde werd! Lichte Dame Tosca Kettler werd maar liefst tweede in de A-finale, waarvoor ze een prachtige zilveren medaille kreeg!

Dan de Hollandia, waar de eerstejaars weer verschenen. Ongunstige lotingen en een Bosbaan met sterke voordeel- (en vooral nadeel-)banen zorgden voor B-finales voor beide zware ploegen op zaterdag. Raceplan voor de b-finales: domineren. En dat is gelukt. EJD won met een verschil van 9,50 seconden op de nummer twee; ongeveer drie bootlengtes. EJZ won met 5,19 seconden ten opzichte van de rest van het veld. 

EJL en EJLD bereikten de A-finales op de zaterdag, wat hoe dan ook gunstig is voor de punten in het klassement. Beide ploegen hebben ruimschoots gecompenseerd voor het puntenverlies op de Varsity door respectievelijk knap derde en vijfde te worden in de A-finale! Verder eindigde op de zaterdag Bibianne als derde in de DG skiff A-finale, MGZ tweede in de HG 4+ A-finale én vierde in de HB 2x A-finale. De dubbeltwee van MGLD eindigde als zesde in het DB 2x veld, maar kwam terug op zondag met een mooie derde plek.

Op de zondag was de wind zeker niet gaan liggen ten opzichte van de zaterdag, maar nog steeds wisten Orcaploegen prachtige prestaties neer te zetten. EJD, EJLD en EJL bereikten de A-finale waar EJD met een ongelofelijk spannende race wist te blikken! De dames kwamen als derde over de eerste 500m, 3,59 seconden achter Skøll die de leiding nam. Ze hadden  1500 meter om dit gat te dichten. Dat lijkt misschien veel, maar stiekem is het zo voorbij en is het voor iedereen langs de kant billenknijpen en blijven geloven dat je ploeg op gaat schuiven in het veld en dat is zenuwslopend. Gelukkig zit er flink wat wilskracht bij deze damesploeg en was halverwege de race de achterstand ingehaald. Het doel voor de laatste duizend, in de woorden van de stuur: zij erop en wij erover. Dat deden de dames, en hoe: met een halve bootlengte aan licht op de nummer twee domineerde EJD de finales en galopeerden zij zo door naar het Erevlot waar Orca hen met open armen ontving.

Het weer had een grote impact op het verloop van de wedstrijd. Wie weet wat neutrale weersomstandigheden hadden kunnen betekenen, aangezien de verschillen vaak niet groot waren. Maar het hypothetische scenario is een onrealistische, er zal altijd een windje staan waardoor er altijd met voor- en nadeel gevaren zal worden. Feit is dat het weer soms in ons voordeel heeft uitgepakt en soms in ons nadeel. Net zoals dat je gunstig en ongunstig kan loten, zal dit altijd onderdeel zijn van de roeisport.

Haal door!