Voorbeschouwing Varsity

Door Jurrian van de Kraats en Boris Pinkse

Het jasje, het dasje en de hele grap die eromheen gebouwd is verschijnt op 3 april in volle glorie op het Amsterdam-Rijnkanaal. Met onder andere het slap gelul van ‘belangrijke’ leden, hoofdnummers waar het ene geslacht net wat gelijker is dan het andere, een kanon op de finish en een vertrapt veld vol met met elkaar stoeiende studenten, zal de corporaalste wedstrijd van het jaar verroeid worden. De beste vieren zullen het tegen elkaar opnemen in Houten. In een tikibadwaardig golfslagbad zal 2 tot 3 kilometer (met bocht) verroeit worden om er achter te komen welke vereniging dit jaar het gouden blik zal winnen. Voor de corporale is dit festijn alles. De Varsity win je namelijk als verening. Het is de Varsity die centraal staat en het is daarom dat de corporale roeiers het winnen van de Varsity vaak zien als een van de hoogtepunten in hun carrière.

En voor Orca? Voor Orca is de Varsity een fantastische grap. Waar we lang niet meededen om niet met prominente volk geassocieerd te worden, levert Orca nu toch al bijna 25 jaar structureel een oude vier aan de start. Want waar Orca soms toch wel tof roept dat we de Varsity niet zo serieus nemen: zo wordt onze Varsityavond door de competitie commissie georganiseerd (een naar mijn mening prachtige gewoonte) is deze rode Utrechtse knorrenclub met vijf overwinningen op prominente Varsity’s (de eerste knor die hem wint, 100 jaar triton, de 100ste Varsity, de laatste Varsity van de vorige eeuw en de eerste Varsity van de huidige eeuw) en meerdere regels die door deelname van Orca ontstaan zijn, een essentieel onderdeel geworden van de historie van het circus. Want wat is er mooier dan het corporale feestje als Orca te winnen?

Ook dit jaar stuurt Orca weer twee vieren voor het hoofdnummer. Onze oude vier zal worden voorgeslagen door de routinier Douwe Rietveld. Hij zal ondersteund worden door: ‘enkel aanknop’ Mart Boersma, ergo top10 unit Pim Mattijssen en race monster Niek Lieon. Op de stuurplek zal Orca-top-stuur Aniek van Veenen ze tot hoge snelheden leiden. De loting is zeer gunstig: met Theta en Proteus als grootste concurrent zal deze voorstrijd een spannende strijd worden om de A-finale!

Bij de Dames Vier zit regerend Nederlands Kampioen Wia de Ruiter op slag. Op boeg zal haar oud-dubbeltwee partner en ergobeest Lisanne van der Lelij zitten. Voor deze vrouw zal dit zeker niet eerste Varsity zijn. Sinds vrouwen namelijk ook een hoofdnummer hebben, vormt Lisanne een structureel onderdeel van de Dames Vier. In het middenschip zitten U23 selecttanten Bibianne Oelderik en Lydia Knevel. Voor beide zal dit hun eerste Varsity zijn. De zal vanaf moment één hard aan moeten gaan. Met de zwaarste van de drie voorwedstrijden zullen ze in hun harde start gelijk de andere verenigingen het vuur moeten leggen voor een plekje in de A-finale. Eenmaal in die A-finale zal Orca zeker niet voor spek en bonen meedoen en strijden voor wat ze waard zijn.

Naast de oude vieren zullen ook andere Orcaboten van start gaan. Zo zal het dynamische lichte kamikaze duo Kami-Kai en Kami-Kanters in een dubbeltwee het kanaal trotseren. Door ziekte en ongeplande hoogtestages is de voorbereiding sub-optimaal. Maar deze mannen hebben al vaker laten zien dat ze met zo’n voorbereiding juist floreren. Met hun sterke start zijn Niels en Kai zeker kanshebbers om met een kanonschot op de finish begroet te worden.

Ook MGD zal in tweetjes verschijnen. Roos Demmers en Trijntje van der Pijl hebben dit seizoen voornamelijk in de 4- gezeten. Door blessures zullen zij helaas het Varsitywater betreden in een dubbeltwee. Desalniettemin hebben deze dames veel scull ervaring en zullen ze een greep doen naar de winst. Ze zullen het opnemen tegen hun ploeggenoten Lara van Capelle en Marlot de Munnik. Deze MGD/MGLD combi heeft meer scullervaring dan hun tegenstanders en zullen ze dus ook het vuur aan de voeten leggen. Na 2 jaar geen wedstrijden door corona is het veld zeer onbekend en zal spektakel gegarandeerd zijn.

Eerstejaars Dames zal de strijd aangaan met hun grote concurrent Nereus. Na meerdere tweede plaatsen zijn onze dames er op gebrand om boord-aan-boord hun puntje voor de Amsterdammers te drukken en kortebaan seizoen te openen met winst voor Utrecht.

Eerstejaars Zwaar zal in de voorwedstrijd gelijk aan moeten. Zij zijn namelijk geloot met 3 van de 5 grote kanshebbers (henzelf meegerekend). Enkel de snelste twee zullen naar de A-finale mogen en het belooft dus ook een spannende strijd te worden. Na een harde start zal deze dieseltrein aangaan. De mannen hebben namelijk op de Head laten zien dat hun kracht in de lange adem zit. Met oud-lichte Sven weer aanboort zal het tempo tot soepele hoogte gedraaid worden. Wie weet gaat onze Sven zijn broer achterna en winnen met een epische eindsprint. Tevens zal de Zware 4+ van start gaan. Met een zeker geen onverdienstelijke Head zal ook deze gaan strijden voor een plekje in de A-finale en het mooie corporale blik.

Wie het ook zeker niet onverdienstelijk doen zijn onze (goed verlichte) graafmachines van Eerstejaars Licht. Met helaas nog steeds geen sponsor contract van hun favoriete bouwbedrijf zullen onze lampjes proberen met een overwinning in de spotlight te komen. Op het dukdalf vrije water in Houten zal deze ploeg voor het eerst dit seizoen volledig inwegen. Met zes gelijkwaardige boten aan de start zal dit een mooie mentale strijd worden.

Onze Eerstejaars Lichte Dames zullen ook voor het eerst inwegen. Waar deze ploeg in het begin van het seizoen nog een beetje moest inkomen, zullen zij nu laten zien dat zij mee komen doen voor de winst. In hun nieuwe boot zullen ze gelijk in een spannende voorwedstrijd hun slag moeten slaan. Wij als voorbeschouwingcie hebben hier het volledige vertrouwen in. Als we hun hun progressie dit seizoen namelijk doorrekenen, komen we uit op een mooie tweede plek. Hun ploeggenoten Mette Elgersma en Iza de Maat zullen het tegen de middengroeproeisters van Orca opnemen in het dames gevorderde dubbeltwee veld. Deze lichte dames zullen laten zien dat ook niet ingewogen roeiers hard kunnen roeien.

Tot grote spijt zal dit jaar het ‘echte hoofdnummer’: de trippledigits 2+, niet een Orca boot aan de start hebben. Bij deze oproep dat we die volgend jaar uiteraard wel verwachten (uch uch, zwaar)

Onze mannen van Draft hebben de ‘roeiontmoeting met competitief element’ ingeruild voor een echte wedstrijd. In een overnaadse 4+ zullen zij de eer van Orca hooghouden. Na een goeie training op de afgelopen borrel, zijn deze mannen helemaal klaar voor de timetrail. De beste zes zullen op de A-finale verschijnen. Schreeuw ze dus vooral zo snel mogelijk naar de finish toe.

Het corporaalste roeifeestje van het jaar is zeker leuk om als knor te bezoeken! Aan de kant van het water is een heuse festivalsfeer ontstaan. Kom dus zeker langs om je verenigingsgenoten aan te moedigen!