Voorbeschouwing Head 2022

Door Jurrian van de Kraats

Het gezegde is: ‘mooi weer op de Roeivierkamp, betekent slecht weer op de Head.’ Echter, het weer voor de komende Head zal afgelopen Roeivierkamp als matig doen wegschuiven, en dit mag ook wel. Waar de meeste wedstrijden namelijk twee jaar niet door gegaan zijn, heeft de Head een langere streak te verwerken. In 2018 werd de Head afgelast wegens ijsvorming en in 2019 liet ‘snelle lucht’ het feestje voor een groot deel in het water vallen. Het opvolgende jaar, 2020, zou de grote comeback van deze wedstrijd betekenen. Dezelfde week begon helaas ook de eerste lockdown.

Maar genoeg over wedstrijden die niet doorgingen: het weer is mooi, de lockdown is verleden tijd en de Head is terug van weggeweest. Deze wedstrijd, die met een gerust hard als voorjaarsklassieker bestempeld mag worden, is een tocht van meer dan 8 kilometer over het bochtige parcours van de Amstel. Enkel 8+’en en 4tjes zullen in bumpingvorm vanuit Ouderkerk vertrekken, 5,5 kilometer vliegen over het water en 2,5 kilometer afzien als ze Amsterdam in varen. De Head is een wedstrijd waar zowel de roeiers als de stuurlieden een centrale rol spelen en spektakel is dus gegarandeerd.

De wedstrijd zal gedurende twee dagen verroeid worden. EJLD bijt op zaterdag het spits af. Vertegenwoordigd in twee boten zullen zij de concurrentie het vuur aan de schenen leggen en laten zien dat zij de langste adem van het veld hebben. EJD zal ook van start gaan op zaterdag. Zij werden op de Roeivierkamp met geruime afstand van de rest van het veld tweede en zullen erop gebrand zijn om hun grootste concurrent Nereus te verslaan.

Ook de Herenclub 8+ trotseert op zaterdag de woeste wateren van Amsterdam. Na een glansrijke Roeivierkamp zullen zij nogmaals laten zien dat zij shinen op de lange afstand. Op het moment staan zij op een knappe derde plaats in de bokaal, het is zaak voor de mannen hun zuurverdiende plek te verdedigen. De verschillen zijn klein en het clubveld is zo onvoorspelbaar als wat: één snoek komt je duur te staan zo vroeg in de competitie. Van de top van de bokaal verplaatsen wij ons naar de bodem, want ook daar is Orca represent. Dé Compo8, op de voorlaatste plek in het club8’en klassement, flitst dit weekend wederom over de Amstel in het schitterende zilver van de Zilverpijl. Deze acht met voornamelijk tweedejaars zal laten zien dat zij niet alleen kunnen afzien aan de bar, maar dit ook graag in de boot doen. Het doel, niet verliezen, is het streven. Hopelijk krijgen zij het tempo boven de 20 voor het merendeel van de race. Echter valt niet te ontkennen dat 8km ook wel écht lang is.

Ook zullen twee van onze Bedrijfsachten aan de start verschijnen. Deze boten hebben de afgelopen jaren, tijdens de lockdown, met dezelfde opstelling doorgetraind en zullen met elkaar de strijd aangaan. Dat Orca blikt is gegarandeerd, aangezien beide boten de enige deelnemers in het veld zijn.

Op zondag zal EJL het spits afbijten. Op de Roeivierkamp lieten deze lampjes zien dat ze mooi in het veld liggen. Het doel is simpel: hard starten en als een bulldozer van een kwalitatief goed merk door het veld schieten. De EJZ 8+ zal eerder stoomtrein techniek gebruiken. Om hun slag te quoten: ‘Zo’n lange afstand is zoveel leuker, wanneer je namelijk het zuur voelt, kan je pas echt lekker gaan’. En gaan kunnen ze, na een spannende strijd op de Roeivierkamp behoren deze mannen zeker tot de kanshebbers. Tevens zal de EJZ 4+ de lange tocht trotseren en laten zien dat echte mannen de 8 kilometer met 4 riemen roeien. Half het materiaal, dubbel de pret.

Na een succesvolle Roeivierkamp, gaat de Damesclub 8+ proberen hun koppositie in het club8’en klassement te behouden. Een grote concurrent zal de ploeg Scrambled Leggs zijn. Deze oud-damesclub 8+ staan vijfde en zijn vastbesloten te klimmen in de klassering. Voor de Club Dubbel 4 en de ploeg Tjak, voorgeslagen door Carlijn Veenstra, zal de Head de eerste grote krachtmeting zijn. Een spannende wedstrijd is gegarandeerd. Stuurvrouw Nanou Bloemendaal (DCL4*) kent de wateren van de Amstel, inclusief de Grote bocht, ondertussen als haar broekzak. De verwachting is strakke lijnen en gedurfde inhaalacties. Immers, de clubdubbel 4 is niet van plan gebumpt te worden, maar enkel zelf ploegen achter zich te laten!

Als laatste zullen ook onze veteranen laten zien dat oud wedstrijdroeiers van Orca nog steeds tot de landelijke top horen. Als eerste zal Sjoerd Hamburger in het Veteranen C veld met een Veteranen Holland 8 waardige combinatie te water gaan. Hun grootste concurrentie? De Oude-Oude8 van Orca. Met een clean sweep op de Roeivierkamp zal deze 8 ook op de Head de grote kanshebber zijn. Aangevuld met OJZ roeiers Vincent Goris en Daan Klomp zullen zij in het OMA8+ veld over de Amstel racen. In hetzelfde veld zal ook Juliette Verschoor als stuur een Okeanos/Amstel/Orca combi over de Amstel loodsen.