Nabeschouwing Gyas-Hunze

Geschreven door Bas van Putten

Jaarlijks wordt het competitieroeiseizoen afgetrapt door de Gyas-Hunze in het hoge noorden. Waar de meeste wedstrijden op gepaste afstand van het stadscentrum van de organiserende vereniging verroeid wordt, compenseert Gyas door dan maar het hele stadscentrum van Groningen te doorkruisen. Het gevolg? Een vrij arbitraire afstand van 2.4 kilometer, veel geïrriteerde lokale verkeersdeelnemers, onervaren stuurtjes versus lastige bochten en een hoop reden voor roeiers om uit de boot naar de omliggende bebouwing te kijken. Kortom, een echte compowedstrijd.

Oorspronkelijk zouden vijf Orcaploegen aan de start verschijnen. Een coronabesmetting leidde er echter helaas toe dat de dames van Rep en Roei zich moesten terugtrekken. Als gevolg was er maar één Orcaploeg die op de zaterdag Orca’s eer zou verdedigen: Vindicta. Hoewel deze ploeg bestaat uit eerstejaars Orcanen, startten ze in D4+ poule 2. Dit omdat het grootste deel van deze ploeg bestaat uit ervaren dames, waaronder een aantal oud-Gyanen. Het water was deze ploeg dus niet geheel vreemd en dat mocht ook blijken uit het resultaat. De eerste ontmoeting van deze ploeg met de tegenstand leidde namelijk tot een overwinning! Binnen de poule stak Vindicta er met kop en schouders bovenuit en hun eindtijd zou hebben geleid tot een derde plaats in poule 1. Zo eindigde de zaterdag met maar liefst een overwinningspercentage van 100% voor Orca!

Op de zondag meldden zich drie Orcaploegen aan de start. Hoewel zij allemaal in hetzelfde boottype startten (4*), kwamen ze elkaar op het water niet tegen. Dit omdat zij allemaal in geheel verschillende blokken startten, wat de dag voor alle aanwezige bestuurders een heel stuk langer maakte dan oorspronkelijk geanticipeerd. Maar door het prachtige weer en de goede post-lockdown sfeer die er heerste was dat absoluut geen straf!

De dag werd afgetrapt met ouderejaars competitieploeg Catchy. Dat zij van alle ploegen in het vroegste blok geloot waren leek ongelukkig, aangezien zij ook bij het Gyas-Hunze feest waren. Juist dit bleek de perfecte manier om te bewijzen dat de dames uit deze ploeg beide kanten van het competitieleven goed beheersen, want er werd met goede moed uitgezet en mooi geroeid. In een veld waarin meerdere EJLD ploegen startten kunnen de dames erg tevreden zijn met hun zevende plaats. In het 4* klassement startten de compoploeg Tjak en de Dames Club 4*. Met behulp van scherpe stuurlijnen en toegewijde coaches die de tocht naar Groningen hebben willen maken eindigden zij respectievelijk op een derde en een tiende plaats!

De Gyas-Hunze is een echte knorrenwedstrijd, waar het hebben van een zo gezellig mogelijk weekend de hoogste prioriteit heeft. Naast dat het prachtig is om bij Gyas of in het centrum van Groningen naar langsroeiende bootjes te kijken (naast de RelaC2+ (officiële hoofdnummer) is ook nog een deelnemende C4+ met daarin slechts twee roeiers gepositioneerd op de boegposities gespot), was het Gyas-Hunze feest ook memorabel en is meedoen ook een goed excuus om eens het uitgaansleven van Groningen te verkennen. Dat deze wedstrijd niet enorm leeft op Orca is jammer, want het is eigenlijk een perfect excuus om met een grote delegatie Orcanen Groningen onveilig te maken. Zet deze wedstrijd dus vooral in je agenda voor volgend jaar!

De dames van Vindicta zullen uiteraard ook gehuldigd worden. Dit zal gebeuren op komende dinsdagborrel van 29 februari! Zorg dat je erbij bent!