Overlijden erelid Marius Buiting

Beste Orcanen,

Afgelopen donderdag bereikte ons het verdrietige nieuws dat erelid Marius Buiting een dag daarvoor op 64-jarige leeftijd plotseling is overleden. Onze gedachten zijn in de eerste plaats bij zijn familie en dierbaren.

Marius werd in 1977 lid van Orca en was actief in heel veel rollen: als wedstrijdroeier, voorzitter van ‘82-’83 en coach – toentertijd tijdens zijn studie Geneeskunde en later ook Rechten. Marius beschikte over een enorme drive om zaken te verbeteren, de kwaliteit van plannen en de vereniging hoog te houden en beter te presteren dan voorheen. Hij stond daarom bekend als iemand die altijd verder dan de ploeg of de vereniging dacht en mogelijkheden zag waar anderen die misschien niet zagen of voor mogelijk achten. Hij was ervan overtuigd dat je éérst moet bedenken wat je wilt bereiken, en dat de middelen om dat te realiseren dan daarna wel komen. Vanuit dat geloof richtte Marius het Steunfonds op, dat erop toeziet dat financiële middelen nooit een beperking mogen zijn voor sportieve prestaties van Orcanen.

Marius was een verbinder en sportliefhebber, die niet enkel voor Orca, maar ook voor de algemene sport in Utrecht veel heeft betekend. Hij is voorzitter geweest van Mesa Cosa en heeft bijgedragen aan het mogelijk maken van de nieuwbouwplannen van de Driewerf in 1995. Van 2017 tot 2020 was hij actief betrokken bij de plannen om roeien in Rijnenburg mogelijk te maken. Wie ooit in Sportcomplex Olympos is geweest, kent de naam Marius Buiting middels de zaal die naar hem vernoemd is. Zijn inzet voor de samenleving was sportoverstijgend. Marius was enkele jaren directeur van de Beweging van Barmhartigheid en zat in de Provinciale Staten van Utrecht namens het CDA.

Sinds zijn inschrijven in 1977 is er geen moment geweest dat Marius niet in contact stond met onze vereniging. Als hij Orcanen sprak vroeg hij steevast eerst hoe het met Orca ging. Vervolgens bedacht hij direct mogelijkheden om de vereniging nog beter te maken. Ook was hij regelmatig aanwezig op de belangrijke evenementen, zo ook dit jaar bij de viering van de Varsity-winst. Marius is voor veel Orcanen een blijvend voorbeeld van inzet en betrokkenheid. We zijn dankbaar dat Orca door hem kon groeien. Zonder Marius had Orca er niet hetzelfde uitgezien. We gaan hem missen.

Marius wordt begraven op 30 september in de kathedrale kerk in Utrecht. Tot de uitvaart trainen Orcanen met een rouwband. Ook zal er een kaarsje branden in de kantine, waar eenieder die dat wenst in het condoleanceregister kan schrijven. Evenementen op Orca gaan, naar de wens van de familie, wel door. De uitvaart is digitaal te bekijken. Het is nog onduidelijk of de begrafenis voor eenieder toegankelijk is. Mocht je de wens hebben hierbij aanwezig te zijn, dan kan het bestuur die wens aan de familie kenbaar maken.

Er wordt op vrijdag 11 oktober een herdenkingsbijeenkomst gehouden op Orca waar Orcanen, Oud-Orcanen, Steunfonds-leden en eenieder die daar behoefte aan heeft samen kunnen komen om stil te staan bij het overlijden van Marius. Hier zal ook gelegenheid zijn om in een condoleanceregister te schrijven. Over deze dienst volgt later een uitgebreider bericht. Morgen verschijnt er in het NRC een rouwadvertentie namens Orca.

Herinneringen, verhalen of lieve woorden voor Marius en zijn familie kunnen worden gemaild naar secretaris@orcaroeien.nl, of gezonden naar de Verlengde Hoogravenseweg 13 te Utrecht. Wij zullen deze woorden bundelen en aan de familie overhandigen.

Bestuur 55